Warzywa gotowane na parze

warzywaWarzywa gotowane na parze są smaczniejsze niż gotowane w wodzie. Nie tracą witamin tak jak przygotowane w wodzie a co najważniejsze nie musimy ich tak obficie solić jak po wyjęciu z wody.

Praktycznie każde warzywo można ugotować na parze, ważny jest tutaj czas gotowania, niektóre wżywa są nawet smaczniejsze i mniej kaloryczne jak na przykład ziemniak.

Możemy gotować warzywa świeże a zimą mrożonki gdy warzywa świerze są niedostępne. Oczywiście każde warzywo posiada mniej lub więcej minerałów i witamin, zapraszamy do naszego działu TABELA KALORII w którym można sprawdzić wartości odżywcze warzyw



Przepisy

Sałatka / surówka z buraczków
Kasza gryczana prażona z suszonymi pomidorami
Grzybowe kuleczki risotto nadziewane mozzarellą
Sałatka jarzynowa
Kuleczki risotto nadziewane mozzarellą
Cukinia z aromatyczną bułką tartą
Bakłażan z cukinią i mozzarellą
Ratatouille na parze
Ziemniaki z siadłym mlekiem kalafiorem i jajkiem sadzonym
Warzywa a'la ratatouille
Parowarka
Warzywa po włosku w sosie tuczykowym
Cukinia z bułką
Kalafior z ziemniakami i jajkiem sadzonym
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz