warzywaWarzywa gotowane na parze są smaczniejsze niż gotowane w wodzie.
Nie tracą witamin tak jak przygotowane w wodzie a co najważniejsze nie musimy ich tak obficie solić jak po wyjęciu z wody.
Praktycznie każde warzywo można ugotować na parze, ważny jest tutaj czas gotowania, niektóre wżywa są nawet smaczniejsze i mniej kaloryczne jak na przykład ziemniak.
Możemy gotować warzywa świeże a zimą mrożonki gdy warzywa świerze są niedostępne.
Oczywiście każde warzywo posiada mniej lub więcej minerałów i witamin, w najbliższym czasie w serwisie zostanie stworzona encyklopedia w której będziemy mogli sprawdzić jakie witaminy i minerały posiadają warzywa, mięsa i jakie korzyści przynoszą naszemu organizmowi.



Przepisy

Grzybowe kuleczki risotto nadziewane mozzarellą
Sałatka jarzynowa
Kuleczki risotto nadziewane mozzarellą
Cukinia z aromatyczną bułką tartą
Bakłażan z cukinią i mozzarellą
Ratatouille na parze
Ziemniaki z siadłym mlekiem kalafiorem i jajkiem sadzonym
Warzywa a'la ratatouille
Parowarka
Warzywa po włosku w sosie tuczykowym
Cukinia z bułką
Kalafior z ziemniakami i jajkiem sadzonym

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz