zasady i porady gotowania na parze Przy gotowaniu na parze warto postępować i przestrzegać kilku zasad, są to proste zasady jednak czasami o nich zapominamy.
Pomijam fakt że należy wybierać produkty świeże, nie uszkodzone, sprawdzamy datę przydatności do spożycia ale to robimy nawet przy gotowaniu tradycyjnym, poniższe punkty tyczą się tylko gotowania na parze.



1.Nigdy do parowaru nie wkładaj zamrożonego mięsa czy ryby, znajdująca się woda (glazura) szczególnie na filecie z ryby szybko zapełni zbiornik na ściekające soki, zaleje urządzenie i kuchnię a mięso czy ryba będzie suche bez smaku i o nieprzyjemnym zapachu.

2.Mrożonych warzyw nie musisz rozmrażać, gdyż nie zawierają one wody w postaci glazury, należy jednak pamiętać że takie warzywa musimy gotować nieco dłużej.
Gotując warzywa z rybą należy je rozmrozić, gdyż ryba potrzebuje bardzo mało czasu na ugotowanie a zamrożone warzywa nie zdąża się ugotować.

3.Jeżeli gotujesz na kilku poziomach pamiętaj żeby na najniższym poziomie kłaść najmniej, aby zachować odpowiednią cyrkulację pary która powinna swobodnie dotrzeć na wszystkie poziomy parowaru.

4.Na samym dole układaj produkty które najdłużej się gotują.

5.Aby mięso było soczyste i kruche najlepiej je dzień wcześniej zamarynować, drób uwielbia jogurt, mięso wołowe czy wieprzowe piwo, wino, olej lub zalewę octową, ryby i owoce morza dobrze marynują się w cytrynie, jogurcie, czy sosie sojowym dobrze też je posypać świeżą natką z pietruszki, koperku czy posiekanym czosnkiem.

6.Ociekające soki z warzyw czy z owoców można wykorzystać do sosów zup czy deserów, szczególnie sok podczas gotowania owoców jest smaczny.



7.Gotowanie na parze to nie odgrzewanie gotowych dań w mikrofalówce, więc przed gotowaniem należy też je odpowiednio przygotować, rozmrozić, zamarynować, przyprawić a na to potrzeba czasu, samo gotowanie jest proste jednak najważniejsze jest przygotowanie półproduktów.

8.Gotuj tylko tyle ile jesteś w stanie zjeść, odgrzewane jedzenie nie smakuje tak samo.

9.Utrzymuj cały parowar w czystości, jeżeli gotujesz codziennie to przynajmniej raz na dwa tygodnie czyść z kamienia grzałkę parowaru za pomocą roztworu octu z wodą.

10. Do każdego gotowania zawsze nalewaj świeżej wody, nigdy nie gotuj na wodzie która była z wcześniejszego gotowania czy stała długo w parowarze.
Mimo tego że parowary maja tacki do których spływają soki skapujące z potraw zawsze do czystej wody coś się dostanie w postaci pary.




Niepołomice 2011, Piotr Eliasz