Tabele kalorii i wartości odżywczych


Tabele kalorii i wartości odżywczych mają na celu przybliżyć Państwu skład i ilość kalorii w produktach używanych do przyrządzenia potraw na parze.
Należy zauważyć że wartości odżywcze podane w tabelach mogą odbiegać od stanu faktycznego, jest to spowodowane wieloma czynnikami.
W przypadku warzyw czy owoców ważnym czynnikiem wpływającym na wartość odżywczą oraz kaloryczność jest, okres i czas zbioru, dojrzałość owocu czy warzywa a nawet kraj pochodzenia.
Dwa takie same owoce ale o różnym stopniu dojrzewania mogą mieć różne wartości kaloryczne i odżywcze, owoce bardziej dojrzałe z reguły zawierają więcej cukru.
Jeżeli weźmiemy pod uwagę mięso ryb, owoców morza, bydła i trzody to dużym czynnikiem na wartość odżywczą ma pokarm jakim były karmione zwierzęta, wiek a nawet kraj pochodzenia czy rodzaj hodowli.
Oczywiście skoki wartości odżywczych nie będą bardzo duże, jednak należy wziąć to pod uwagę gdyż nie da się dokładnie ocenić wartości odżywczych.
Mimo wszelkich starań mogą pojawić się błędy, dlatego jeżeli zauważą Państwo rażące błędy bardzo prosimy o kontakt oraz ewentualny opis błędu, adres e-mail znajduje się w dziale kontakt.

ryby, krewetki, owoce morza mięso wołowe, mięso wieprzowe, mięso mielone, drób, piersi z kurczaka warzywa, dynia, papryka, brokuł, kukurydza owoce, jabłka, babany, granat, owoc granatu, awokado, kiwi nabiał, jajka, mleko, ser oliwa z oliwek, miód

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz