Papryka chili (ostra)


papryka chili, ostra papryka, papryka kozi róg

Papryka chili pochodzi z Peru, do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb, szybko rozprzestrzeniła się i jest uprawiana na całym świecie.
Odmiany papryki możemy podzielić ze względu na wielkość, kolor, smak a przede wszystkim ostrość, z reguły czym mniejsza i bardziej czerwona tym ostrzejsza.
Ostrość papryki zawdzięczamy dzięki kapsaicynie, im większe stężenie tej substancji tym bardziej ostry smak papryki.
Substancja ta nie tylko nadaje walory smakowe potrawie, ma także właściwości lecznicze.

ostra papryka chili, czerwona papryka chili, zielona papryka chili

Odkryto że substancja ta leczy każdy rodzaj raka, nowotworu.
Kapsaicyna w organizmie poszukuje komórek rakowych i znalazłszy je, zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek.
Wbrew opinii papryczka chili zmniejsza a nie zwiększa ciśnienia krwi, dzieje się tak dlatego gdyż kapsaicyna rozluźnia mięśniówkę naczyń, prowadząc do rozkurczu i w ostateczności spadku ciśnienia krwi. Papryczka chili zmniejsza występowanie zakrzepów, pobudza metabolizm tłuszczów a przez to zmniejsza spożycie kalorii dzięki temu skutecznie walczy z otyłością.

Chili redukuje poziom tkanki tłuszczowej, zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi, które odpowiadają za choroby serca.
Kaspacynoidy zawarte w papryczce chili dbają o nasze serce i układ krwionośny.
Papryczka chili to bogate źródło witaminy C, 100 gram papryczki to od 200 do 400 % dziennego zapotrzebowania na tą witaminę, w zielonej jest jej więcej niż w czerwonej.
Należy pamiętać że obróbka termiczna i suszenie całkowicie pozbywają papryczki witaminy C, zwiększa się jednak ilość witaminy A. Bogata jest w witaminę B6 która bierze udział w przemianie tłuszczów i węglowodanów, pomaga magazynować energię, reguluje ciśnienie krwi, dba o nasz układ nerwowy serce i układ krwionośny.
Znajdziemy w niej też witaminę K która reguluje krzepliwość krwi, oraz witaminę A która dba o wygląd skóry włosów,paznokci i nasz wzrok.
Papryczka chili zawiera dość sporo magnezu który dba o skurcze mięśni, przewodnictwo nerwowe, oraz jest składnikiem i budulcem kości. Papryczka powoduje wydzielanie endorfin które z kolei powodują odczucie zakochania, zwiększają samopoczucie i zadowolenie.


Czerwona papryka chili











Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik Cukier Tłuszcz Woda

167 kJ
(40 kcal)
1,9g 9g 1,5g 5,2g 0,3g 88g























Ilość witamin w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina

952IU 145mg 0,6mg 13mcg 0,1mg 0,1mg 1mg 0,5mg 22mcg 0,2mg 11mg


























Ilość minerałów w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

14mg 1mg 23mg 43mg 320mg 9mg 0,3mg 0,1mg 0,2mg 0,5mcg















Zielona papryka chili











Wartość odżywcza w 100 gramach świeżego produktu

Wartość energetyczna Białko Węglowodany Błonnik Cukier Tłuszcz Woda

167 kJ
(40 kcal)
2g 9,5g 1,5g 5g 0,2g 88g























Ilość witamin w 100 gramach świeżego produktu

A C E K Tiamina Ryboflawina Niacyna B6 Kwas foliowy Kwas pantotenowy Cholina

1180IU 240mg 0,6mg 14mcg 0,1mg 0,1mg 1mg 0,3mg 22mcg 0,1mg 11mg


























Ilość minerałów w 100 gramach świeżego produktu

Wapń Żelazo Magnez Fosfor Potas Sód Cynk Miedź Mangan Selen

18mg 1mg 25mg 46mg 338mg 7mg 0,3mg 0,2mg 0,2mg 0,5mcg












Niepołomice 2011, Piotr Eliasz